Co zrobić z przejrzałymi bananami?

Już od dawna chciałam zacząć pisać o stylu życia zero waste, który powoli zaczynam wprowadzać do swojej codzienności. Zmobilizowałam się po tym jak dziewczyny z Nocnego Pazia zaczęły poruszać temat. 

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić pewnym przepisem, który w pewnym stopniu łączy się z zero waste - a to dlatego, że chciałam jakoś wykorzystać zbyt dojrzałe banany, które ciężko jest zjeść tak po prostu, jako np. dodatek do owsianki.


Co potrzebujecie do ciasta? 


  • dojrzałe banany (ja użyłam 4, ale może być mniej), 
  • 2 szklanki mąki,
  • szklankę cukru (opcjonalnie), 
  • 3 jajka, 
  • kakao, 
  • resztki Nutelli, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • dowolne bakalie (ja akurat w domu miałam suszoną żurawinę).
chlebek czekoladowy

Banany obrałam, wrzuciłam do miski po czym rozciapałam widelcem. Do bananów dodałam żółtka jajek (białka wylądowały w oddzielnej misce), kilka łyżek kakao do ciast (ile to w sumie zależy od tego jak ciemne chcecie ciasto), 2 łyżki Nutelli i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, a kiedy produkty się połączą to dodajemy mąkę i bakalie, po czym jeszcze raz mieszamy. 

Następnie ubijamy białka jajek, które łączymy z ciastem (powinno wyjść dość rzadkie, jak na coś, z czego ma wyjść ciasto). Surowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy przez ok 45 min. w 200*C na programie góra - dół z nawiewem.

UWAGA!
Ja cały czas kontrolowałam sytuację i w pewnym momencie zmniejszyłam temperaturę do 180*C. Dodatkowo na każdym etapie przygotowywania ciasta, jeżeli mieszałam poszczególne składniki, to mieszałam je ręcznie, a nie np. mikserem. 

Ciasto wyszło mi miękkie, wilgotne i puszyste - a przede wszystkim na następny dzień niewiele go zostało, bo mój domowy tester potraw zjadł większość ciasta jeszcze tego samego dnia ;).  

Komentarze

  1. Świetny przepis. Łatwy, tani, a przede wszystkim szybki. Z przyjemnością upiekę te ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - w sumie robi się to ciasto z tego co zwykle ma się w domu.

      Usuń
    2. Powiedz mi jeszcze kochana, jakich wymiarów formy użyłaś do ciasta ?

      Usuń
    3. Kurczę szczerze mówiąc to nie pamiętam jakie były wymiary tej formy do ciasta, ale raczej była z tych mniejszych...

      Usuń
  2. Ale super przepis i jaki łatwy :) na pewno zrobię! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - banalny i z tego co zwykle jest w każdej kuchni. A przy okazji wyszedł pyszny i nie był suchy :)

      Usuń
  3. Ekstra przepis a ciasto z całą pewnością jest pyszne. Sama uwielbiam piec różne ciasta i różne nowe przepisy testować. Jak tylko skończę z moją mini dietą to z całą pewnością upiekę ciasto z Twojego przepisu. Mój mąż jak tylko słyszy słowo ciacho to jest wniebowzięty. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie ja tak samo. A z domu wyniosłam dużo kreatywności w związku z korzystaniem z tego co jest w domu i co trzeba wykorzystać - tak jak dojrzałe banany czy cokolwiek innego. Mój mąż na początku znajomości bardzo się dziwił, że często nie korzystam z jakiegoś przepisu, albo z tego co mama mnie nauczyła tylko coś tworzę z tego co jest...no, ale no właśnie - od mamy nauczyłam się podstaw i tego, żeby kreatywnie podchodzić do spraw kuchennych ;).

      Usuń
  4. Nie ma czegoś takiego jak przejrzały banan. Te brązowe są najlepsze, najsłodsze :) Mimo to ciasto wygląda pysznie i chyba spróbuję swoich sił. Polecam też problematyczne banany obrać i zamrozić do shake'ów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wskazówki, świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam, że jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały przepis, pyszne ciasto, już w myślach je zajadam ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google oraz inne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.