Zacznijmy od tej pierwszej, a mianowicie od pasty słonecznikowej z pomidorkami z przepisu pochodzącego z "Jadłonomii" autorstwa Marty Dymek.  
Składniki: 
- szklanka słonecznika, moczonego przez noc w zimnej wodzie lub przez godzinę w gorącej wodzie,
 - 2 suszone pomidory pokrojone na paski (ja daję trochę więcej, bo wtedy ta pasta mi bardziej smakuje;]),
 - ząbek czosnku - drobno posiekany (w sumie jak ktoś ma praskę do czosnku to też ją może wykorzystać - szybciej jest;))m
 - łyżka posiekanej natki pietruszki,
 - łyżka posiekanego koperku,
 - 2 łyżki soku z cytryny,
 - 2 - 4 łyżek wory,
 - sol, czarny pieprz.
 
Przygotowanie:
- Słonecznik odcedzić i przepłukać. Dodać suszone pomidory, pietruszkę, koperek i sok z cytryny - zmiksować blenderem na grudkowatą pastę.
 - Powoli dolewać wodę, ciągle miksując, do czasu, aż pasta będzie miała kremową konsystencję. Doprawić solą i pieprzem. Jeść na kanapkach.
 
*Do pasty można dodać też łyżeczkę koncentratu pomidorowego i sporą szczyptę papryki, albo kolorowego pieprzu. Ale szczerze mówiąc ja tej opcji jeszcze nie próbowałam więc za nią nie ręczę, ale ta podstawowa wersja jest pyszna! :)
Drugą pastą, którą chciałabym się z Wami podzielić jest pasta z tuńczyka, oliwek i suszonych pomidorów,która też jest pyszna:). Ten przepis pochodzi z książki "Smaczne i zdrowe śniadania".
Składniki: 
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
 - 5 dag oliwek,
 - 5 dag suszonych pomidorów z zalewy,
 - ząbek czosnku,
 - sól, pieprz
 
Mam nadzieję, że któraś opcja przypadła Wam do gustu:). 
.png)
uwielbiam takie pasty :)
OdpowiedzUsuńTą pierwszą pastę to bardzo chętnie bym przekąsiła ;)
OdpowiedzUsuńpysznsci:)
OdpowiedzUsuń