Zacznijmy od tej pierwszej, a mianowicie od pasty słonecznikowej z pomidorkami z przepisu pochodzącego z "Jadłonomii" autorstwa Marty Dymek.
Składniki:
- szklanka słonecznika, moczonego przez noc w zimnej wodzie lub przez godzinę w gorącej wodzie,
- 2 suszone pomidory pokrojone na paski (ja daję trochę więcej, bo wtedy ta pasta mi bardziej smakuje;]),
- ząbek czosnku - drobno posiekany (w sumie jak ktoś ma praskę do czosnku to też ją może wykorzystać - szybciej jest;))m
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- łyżka posiekanego koperku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 - 4 łyżek wory,
- sol, czarny pieprz.
Przygotowanie:
- Słonecznik odcedzić i przepłukać. Dodać suszone pomidory, pietruszkę, koperek i sok z cytryny - zmiksować blenderem na grudkowatą pastę.
- Powoli dolewać wodę, ciągle miksując, do czasu, aż pasta będzie miała kremową konsystencję. Doprawić solą i pieprzem. Jeść na kanapkach.
*Do pasty można dodać też łyżeczkę koncentratu pomidorowego i sporą szczyptę papryki, albo kolorowego pieprzu. Ale szczerze mówiąc ja tej opcji jeszcze nie próbowałam więc za nią nie ręczę, ale ta podstawowa wersja jest pyszna! :)
Drugą pastą, którą chciałabym się z Wami podzielić jest pasta z tuńczyka, oliwek i suszonych pomidorów,która też jest pyszna:). Ten przepis pochodzi z książki "Smaczne i zdrowe śniadania".
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 5 dag oliwek,
- 5 dag suszonych pomidorów z zalewy,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz
Mam nadzieję, że któraś opcja przypadła Wam do gustu:).
uwielbiam takie pasty :)
OdpowiedzUsuńTą pierwszą pastę to bardzo chętnie bym przekąsiła ;)
OdpowiedzUsuńpysznsci:)
OdpowiedzUsuń