Pasta do kanapek ze słonecznika.

Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez kanapki. Jednakże zazwyczaj towarzyszą nam standardowe dodatki takie jak dżem, ser, szynka czy warzywa. Mam wrażenie, że pasty do kanapek typu humus, pasta z awokado czy słonecznika są jeszcze rzadkością. Dlatego też dziś chciałabym Wam zaproponować pastę do kanapek ze słonecznika, którą poznałam dzięki ekipie z bloga Zabawa w gotowanie

pasta do kanapek ze słonecznika
Dodaj napis

Składniki: 
  • szklanka łuskanych ziaren ze słonecznika
  • kilka suszonych pomidorków z zalewy (ja dodaję zazwyczaj ok. 5, bo je lubię), 
  • dwa ząbki czosnku (można dać mniej lub więcej w zależności od upodobań), 
  • odrobina soku z cytryny (ja zazwyczaj odkrawam plasterek i go wyciskam), 
  • natka z pietruszki - dla mnie idealna jest ta wiązanka, którą znajdziecie w zasadzie w każdym supermarkecie, 
  • szczypta soli do smaku
Wykonanie: 
  • Ziarna słonecznika zostawić do namoczenia przez noc. 
  • Rano odcedzić słonecznik i przesypać go do miseczki, w której będziemy miksować składniki. 
  • W mniejsze kawałeczki kroimy pomidorki, a natkę pietruszki siekamy. Przesypujemy je do słonecznika. 
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy go do składników. 
  • Na koniec dodajemy soku z cytryny oraz szczyptę soli i mieszamy. 
  • Całość miksujemy i przekładamy do małej miseczki. 

Ta pasta jest jednym z moich ulubionych dodatków do kanapek, a dodatkowo niesie ze sobą dużo witamin (A, E, K, C) i minerałów (żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas i in.).


Komentarze

Prześlij komentarz

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google oraz inne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.