W moim życiu ostatnio dzieje się kilka rzeczy, które na chwile rozwaliły moje spokojne egzystowanie. Jednakże powoli zaczęłam się odnajdować w świecie pełnym nowych obowiązków, doznań i emocji. Przyszedł czas na świat pełen wyzwań - przynajmniej przez najbliższe miesiące :). Na moim FanPage będę umieszczać też łatwe i szybkie przepisy, których nie znajdziecie na blogu więc zapraszam Was również w tamto miejsce: https://www.facebook.com/pages/M%C3%B3j-Portret/136063976509773
Jednym z nich jest częstsze dzielenie się z Wami przepisami, które wypróbowuje :). Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na cytrynową zupę z cukiii z kurkumą i ryżem. Zainspirowałam się przepisem znalezionym w Jadłonomi Marty Dymek. Przepis zmodyfikowałam nieco na swój użytek, ze względu na to, że nie miałam wszystkich potrzebnych produktów. Ale i tak wyszło pysznie :)
Składniki:
- 3 szklanki wody,
- włoszczyzna,
- 1 kg. cukinii,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka kurkumy,
- 1/4 łyżeczki chili,
- sól, pieprz, przyprawa typu kucharek,
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny,
- kilka łyżek oleju,
- torebka ryżu lub 1/2 szklanki czarnej soczewicy moczonej przez godzinę w gorącej wodzie.
Do podania:
- siekana pietruszka lub kolendra
Wykonanie:
- Jeżeli podajemy zupę z soczewicą, po jej namoczeniu odcedzić, zalać wodą i gotować przez 20 - 30 minut do czasu, aż zmięknie. Natomiast jeżeli wybierzemy opcję z ryżem gotujemy go wg. instrukcji na opakowaniu.
- Obrać cukinię i pokroić ją na grube plastry, a czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej Wrzucić czosnek, kurkumę i chili oraz dusić przez 30 sekund. Dodać cukinię, dokładnie wymieszać i dusić przez 15 minut, a potem wlać bulion i gotować przez 5 minut, aż cukinia będzie bardzo miękka.
- Dodać sok z cytryny, zmiksować zupę blenderem ręcznym i doprawić zupę solą, pieprzem i kucharkiem.
- Na środku każdego talerza z zupą ułożyć łyżkę soczewicy lub ryżu. Podawać z natką pietruszki, albo kolendry.
Dajcie znać ja Wy wykorzystujecie cukinie najchętniej:). Może znajdę coś jeszcze oprócz tradycyjnych placuszków lub spaghetti;)
Jaki niesamowity przepis! Mam cukinię w lodówce, już wiem co z niej przygotować. :-)
OdpowiedzUsuń