Sos do pizzy - przepis

Dzięki rodzinie, która mieszka na wsi warzyw i owoców mam pod dostatkiem. Ostatnio dopadł mnie dobrobyt związany z pomidorami, więc część poszła do kanapek, a część trzeba było jakoś wykorzystać. Z pomocą przyszła mi Kuchnia włoska autorstwa Maxine Clark, w której znalazłam przepis na sos do pizzy. 

Składniki: 
  • 800 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki;
  • 8 łyżek oliwy z oliwek, 
  • 2 pokrojone ząbki czosnku,
  • łyżeczka suszonego oregano, 
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz 
Ilość: ok. 400 ml

Wykonanie:
  • Pokrój pomidory na ćwiartki lub odcedź te puszkowane zachowując sok; 
  • Rozgrzej na oliwę na dużej patelni, aż niemal zacznie się dymić (dobry jest do tego wok, ale ja to robię w garnku, bo tak jest mi najwygodniej);
  • Na rozgrzaną oliwę wrzuć pomidory (będzie pryskać, więc wcześniej  trochę się odsuń;)) Soki skarmelizują się w kontakcie z intensywnym żarem;
  • Odczekaj minutę i dodaj pozostałe składniki (w tym sok z pomidorów z puszki, o ile to z nich robisz sos;]), ale nie dodawaj soli i pieprzu;
  • Gotuj na dużym ogniu przez 5 - 8 minut lub do chwili, gdy sos stanie się gęsty i lśniący;
  • Do smaku dodaj pieprz i sól
  • przecedź sos, by usunąć nasiona i skórki, aby później zredukować sos i uniknąć nadania mu gorzkiego smaku przez skórki i nasiona, następnie można go jeszcze zredukować. 
Tak przygotowany sos można rozprowadzić na cieście do pizzy;]

Ja przygotowywałam ten sos kilka razy i muszę powiedzieć, że nadaje on domowej pizzy wyrazu i zdecydowanie poprawia jej smak. W momencie, kiedy pisze te słowa w całym domu pachnie właśnie tym sosem i mam nadzieję, że dzięki niemu wyjdzie mi pyszna pizza:D

Komentarze

  1. kuchnia włoska to moja ulubiona ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też ją lubię, chociaż niewiele rzeczy jeszcze z niej umiem zrobić.

      Usuń
  2. Muszę przyznać, że to dość pracochłonne... A ja zawsze idę na łatwiznę i stosuję keczup do pizzy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, ale warto to zrobić i dać na spód pizzy przed jej pieczeniem...pizza bardzo zyskuje na wartości;)

      Usuń
  3. Ja mam nadzieje sprobowac prawdziwie wloska pizze w wykonaniu amerykanskich wlochow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj znać czy Ci smakowała, jak już jej spróbujesz;]

      Usuń

Prześlij komentarz

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google oraz inne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.