czwartek, 20 sierpnia 2015

Cytrynowa zupa z cukinii, z kurkumą i ryżem.

W moim życiu ostatnio dzieje się kilka rzeczy, które na chwile rozwaliły moje spokojne egzystowanie. Jednakże powoli zaczęłam się odnajdować w świecie pełnym nowych obowiązków, doznań i emocji. Przyszedł czas na świat pełen wyzwań - przynajmniej przez najbliższe miesiące :). Na moim FanPage będę umieszczać też łatwe i szybkie przepisy, których nie znajdziecie na blogu więc zapraszam Was również w tamto miejsce: https://www.facebook.com/pages/M%C3%B3j-Portret/136063976509773

Jednym z nich jest częstsze dzielenie się z Wami przepisami, które wypróbowuje :). Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na cytrynową zupę z cukiii z kurkumą i ryżem. Zainspirowałam się przepisem znalezionym w Jadłonomi Marty Dymek. Przepis zmodyfikowałam nieco na swój użytek, ze względu na to, że nie miałam wszystkich potrzebnych produktów. Ale i tak wyszło pysznie :)



Składniki:
  • 3 szklanki wody,
  • włoszczyzna,
  • 1 kg. cukinii, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • łyżeczka kurkumy, 
  • 1/4 łyżeczki chili, 
  • sól, pieprz, przyprawa typu kucharek, 
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny, 
  • kilka łyżek oleju, 
  • torebka ryżu lub 1/2 szklanki czarnej soczewicy moczonej przez godzinę w gorącej wodzie. 
Do podania: 
  • siekana pietruszka lub kolendra
Wykonanie: 
  • Jeżeli podajemy zupę z soczewicą, po jej namoczeniu odcedzić, zalać wodą i gotować przez 20 - 30 minut  do czasu, aż zmięknie. Natomiast jeżeli wybierzemy opcję z ryżem gotujemy go wg. instrukcji na opakowaniu. 
  • Obrać cukinię i pokroić ją na grube plastry, a czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej Wrzucić czosnek, kurkumę i chili oraz dusić przez 30 sekund. Dodać cukinię, dokładnie wymieszać i dusić przez 15 minut, a potem wlać bulion i gotować przez 5 minut, aż cukinia będzie bardzo miękka. 
  • Dodać sok z cytryny, zmiksować zupę blenderem ręcznym i doprawić zupę solą, pieprzem i kucharkiem. 
  • Na środku każdego talerza z zupą ułożyć łyżkę soczewicy lub ryżu. Podawać z natką pietruszki, albo kolendry. 
Dajcie znać ja Wy wykorzystujecie cukinie najchętniej:). Może znajdę coś jeszcze oprócz tradycyjnych placuszków lub spaghetti;)

1 komentarz:

  1. Jaki niesamowity przepis! Mam cukinię w lodówce, już wiem co z niej przygotować. :-)

    OdpowiedzUsuń