Kącik kulinarny: pałeczki serowe

Wciąż jeszcze zdarza mi się spędzać samotne wieczory - które tak na prawdę lubię i wykorzystuję. To wtedy mam czas na poczytanie lub nadrobienie zaległości w serialach, które mogę oglądać tylko sama (wiecie, wszystkie te "Dowody zbrodni", "Agenci NCIS", "CSI..." i inne, które chyba tylko ja z najbliższej rodziny oglądam);]. Było kilka takich wieczorów w tym tygodniu, albowiem moja rzekomo lepsza połowa wybyła za miasto na kilkudniowe szkolenie z pracy. Od kiedy zaczęłam uczyć się nowych rzeczy, czasem w ramach podwieczorku lub bardzo wczesnej kolacji towarzyszy mi mała przegryzka, tak bywało i ostatnio.

Błogosławieństwem są wszystkie podręczne inspiracje w postaci książek i gazet, które posiadam w domu, które podsuwają mi coraz to nowsze pomysły;).

Tym razem wpadł mi w ręce przepis na zapałki serowe. I mimo to, że nie jest to dokładnie to, co znalazłam w "Kuchni", to jednak stanowiła ona nie małą inspirację;). 



Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g. sera żółtego, 
  • kmin rzymski, 
  • sól, 
  • oliwki, 
  • żółtko, 
  • dwie łyżki wody, 
Wykonanie: 

Rozwijamy ciasto i kroimy je w poprzek na paski.

Jajko roztrzepujemy z dwiema łyżkami wody i smarujemy nim ciasto, które posypujemy startym serem żółtym. Połowę ciasta posypałam oliwkami i posoliłam. Natomiast połowę bez oliwek posypałam kminem rzymskim. Szybkie i idealne rozwiązanie do książki lub seansu filmowego:)

Idealnie smakuje z dipem czosnkowym , ale jak wolicie może też być keczup lub majonez;). Mogą też całkiem dobrze smakować z kremową zupą cebulową;]. 

Komentarze

  1. kocham ciasto francuskie szkoda ze jest tak kaloryczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że raz na jakiś czas można się skusić;)

      Usuń
  2. spróbuj kiedyś pizzę na cieście francuskim, ciekawie smakuje. Odkąd zrobiliśmy raz regularnie się nią pasiemy ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też o tym kiedyś pomyślałam, ale nie byłam do końca przekonana. Jednak teraz to już muszę spróbować :)

      Usuń
    2. zawiń delikatnie końce żeby nie wypłynęło - ja zazwyczaj daję keczup, na to wędlinę, kukurydzę ser żółty i na wierzch jeszcze mozzarellę. Moje towarzystwo jest dość wybredne i woli dość okrojony repertuar na pizzy. i na tym papierze w który jest zawinięte ciasto piekę aż brzegi i ser porządnie się zarumienią. Choć ostrzegam że są tacy którzy patrzą na nas jak na idiotów jak mówimy że jadamy i lubimy taką pizzę.

      Usuń
    3. Oj tam, oj tam...ludzie niech tam się patrzą jak chcą, jak jest dobre to można jeść jak się chce ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google oraz inne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.