środa, 21 stycznia 2015

Brownie - prosty przepis

Jakiś czas zastanawiałam się czy wrzucać Wam ten przepis. Jednak ostatecznie zdecydowałam, że jednak będzie to świetnym urozmaiceniem od notek o książkach. Swoją drogą mam jedną zaległą recenzję ;p. Ale ona innym razem;]. 

Dzisiaj przepis na ciasto czekoladowe, które powinno wyjść każdemu ;). 

Składniki:
  • 100 g masła,
  • 300 g cukru (spokojnie można dać mniej, jeżeli wydaje się Wam za dużo),
  • 120 g naturalnego kakao,
  •  ziarenka z 1/2 laski wanilii (ja zastąpiłam cukrem waniliowym),
  • 2 jajka, 
  • 40 g mąki pszennej (4 łyżki stołowe)
Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 160*. 

Wyścielamy pergaminem kwadratową formę o boku 20 cm (pergamin powinien zwisać z jej brzegu). Możemy użyć też okrągłej - też się nada:). 

Roztapiamy i lekko studzimy masło. Mieszamy obrotach cukier, kakao, wanilię  sól. Miksując na niskich obrotach wlewamy do mieszaniny masło. Zwiększamy obroty, wbijamy jedno jajko i ucieramy. Kiedy jajko połączy się z ciastem wbijamy drugie i ucieramy dalej. 

Kiedy masa jest już gładka i puszysta wsypujemy mąkę i mieszamy - na tyle aby składniki się połączyły i nie było grudek. 

Wylewamy ciasto do formy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok 25 - 30 min. Studzimy w formie, następnie wyjmujemy ostrożnie razem z pergaminem. 

Wg. przepisu podajemy z kwaśną śmietaną, ubitą kremówką lub sosem wiśniowym. Chociaż samo w sobie też jest niczego sobie:)

Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 01/2015

12 komentarzy:

  1. Równie proste jak mój ukochany (i niestety zdradziecki) blok czekoladowy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój pierwszy w życiu wypiek był czymś podobnym do tego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie nie jest trudne, więc jak na pierwsze ciasto jest w sam raz:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. To w takim razie cieszę się, że Wam podsunęłam pomysł:)

      Usuń
  4. Jeśli chodzi o brownie, to znam przepis z roztapianymi tabliczkami czekolady i jest pyszne: lekkie, wilgotne i diabelsko słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie pyszne musi być ,lubię ciemne ciasta ,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pycha, muszę w wolnym czasie wypróbować przepis. A miałam się odchudzać, no !:)

    OdpowiedzUsuń