środa, 1 października 2014

Kącik kulinarny #2 Babeczki cebulowe

Witajcie :D

Dzisiaj pierwszy przepis z cyklu kulinarnego;]. Na początek coś bardzo banalnego i taniego dla zabieganych. A Wy drodzy studenci momentami możecie być zabiegani baardzo;]. Osobiście do dziś pamiętam jak na pierwszym roku ktoś dowalił nam ciurkiem 12h wykładów i ćwiczeń, przez co nie mieliśmy czasu nawet na normalne jedzenie:(

Jeszcze w sierpniu znalazłam w sieci przepis na babeczki cebulowe, które idealnie smakują z barszczem czerwonym, a robi się je migusiem. Niestety zapomniałam, gdzie je widziałam, ale przepis był bardzo prosty, więc postanowiłam go odtworzyć. 


 Co nam będzie potrzebne?

  • 2 szklanki mąki,
  • szklankę mleka,
  • 2 jajka, 
  • trochę oleju (niektórzy dodają do ciasta nawet 1/2 szklanki - ja niekoniecznie dodaję, aż tyle),
  • średnia cebula
  • 2 - 3 łyżeczek kurkumy
  • 2 - 3 łyżeczek ziarenek smaku, wegety, albo innej tego typu przyprawy (w zależności co tam akurat macie).


Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Do miski dodać najpierw suche składniki, a później mokre i wymieszać łyżką (jeżeli zrobimy to mikserem ciasto po upieczeniu wyjdzie gumowate). Następnie przełożyć do brytfanki na muffinki i piec przez 15 min. w 200* C. 

Wykonanie całości zajmuje ok. pół godziny. Jak już wspomniałam są idealne z barszczem czerwonym. W wersji ultraszybkiej możecie zalać barszcz z torebki. Wiem - sama chemia, ale jak człowiek ma mało czasu i siły to czasem trzeba sobie radzić w miarę sprawnie, bo czasem nie starcza na wszystko czasu, siły i/lub umiejętności.

Mam nadzieję, że przepis Wam się przyda.
Smacznego;]

12 komentarzy:

  1. Cebuli to ja nie lubie, chociaż jest dobra na oczy. Moze te babeczki mnie przełamią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze warto spróbować się przełamać;]

      Usuń
  2. Ciekawy pomysł na dodatek np. do barszczu właśnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w każdym bądź razie to zawsze co innego od uszek, krokietów czy paluszków (paluszek?? - nie mam pojęcia jak to się odmienia;p) do barszczu;]

      Usuń
  3. mmmmmmmmmmmmm wyglądają apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajny przepis - czegoś takiego szukałam i z przyjemnością wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. brzmi fajnie choć smaku troszkę się obawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babeczki z reguły są bardzo szybkie i proste ale to przebija wszystko, chyba je przy najbliższej okazji zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No w sumie jak się ma mało czasu to można je na szybko zrobić;]

      Usuń