środa, 30 kwietnia 2014

Gofry belgijskie - przepis

Witajcie, 
przed nami długi weekend. Dla wielu z nas to kilka dni odpoczynku, a co za tym idzie możemy (a często nawet powinniśmy sobie dogodzić;)). Jedną z takich możliwości jest zrobienie sobie czegoś dobrego do jedzenia. 

Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na moje ulubione gofry - gofry belgijskie. Dla mnie jest to coś co bardzo kojarzy się z dzieciństwem. 

Poniższy przepis znalazłam gdzieś w necie i cieszę się niezmiernie, że się u mnie sprawdził. 

Składniki:


  • 270 mąki pszennej
  • 7 g drożdży instatnt
  • 2/3 szklanki mleka 
  • 100 g masła
  • cukier - 3-4 łyżki (podobno najlepszy jest cukier perlisty, ale ja użyłam zwykłego i też wyszły;)) 
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • jajko
  • żółtko
  • szczypta soli
Wykonanie:

Do miski najpierw wsypujemy suche składniki, a później mokre (UWAGA! nie dodajemy masła i cukru). Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok pół godziny. Dodać miękkie masło i cukier i odstawić na 15 min. W tym czasie rozgrzać gofrownicę. Na foremkę nakładać ok. łyżki ciasta i piec do zarumienienia.

Mały stosik na początku robienia gofrów później zmienił się w wieelki stos;]


Mam nadzieję, że Wam też będą smakowały. 

Miłego dnia:)

7 komentarzy:

  1. Jeszcze nie spotkałam się z drożdżami w gofrach, brzmi ciekawie. Tylko szkoda, że moja gofrownica ma słaba moc i gofry zawsze wychodzą takie strasznie miękkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nom ja też spotkałam się pierwszy raz jak szukałam przepisu na te gofry, ale okazuje się, że są pyszne:D

      Usuń
  2. Ciekawy i prosty przepis,a same gofry wyglądają bardzo smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi nigdy nie wychodzą takie, jakie powinny być. Może z tym przepisem się uda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia:)
      Mnie one zawsze wychodzą;)

      Usuń
  4. Dziękuję za przepis, chętnie skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:), mam nadzieję, że Ci wyjdą i posmakują;)

      Usuń