czwartek, 27 lutego 2014

Gotowa na tłusty czwartek, czyli przepis na oponki serowe;]

Witajcie, 
wczoraj na Facebooku pisałam Wam, że jestem już przygotowana na tłusty czwartek. Zamiast pączków są oponki, ale to dlatego, że za pączkami ja tak nie bardzo, a oponki są smakiem mojego dzieciństwa. Przez długi czas ich nie jadłam, bo nie umiałam ich robić, a odkąd mieszkam sama w zasięgu mojej kuchni nie było nikogo, to mógłby je zrobić. Na szczęście internety się do czegoś przydają, bo dzięki nim posiadłam nową umiejętność i oponki mogę teraz robić zawsze kiedy tylko mam ochotę i możliwości;].



Zdjęcie robiłam na szybko...przed możliwym tajemniczym zniknięciem tego co zrobiłam, więc wybaczcie jakość i brak artystycznego wykonania zdjęcia. 

Dla tych z Was, którzy mają w planach zrobienie czegoś na dziś poniżej umieszczam przepis;]. 

Składniki: 
  • 1/2 kg. mąki,
  • 1/2 kg. sera półtłustego, 
  • 100 g. cukru, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 4 żółtka, 
  • lekko kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 230 ml. kwaśnej śmietany,
  • cukier puder do posypania. 
Wykonanie: 

Na stolnice najpierw wysypujemy suche składniki, a później mokre. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok. 1. cm. Za pomocą szklanki i kieliszka do wódki wycinamy oponki. Smażymy na głębokim tłuszczu (w moim przypadku to jest olej rzepakowy, albo jakiś inny, który akurat mam w kuchni). 

Wczoraj inspirowałam się przepisem z sieci, z którego zaczerpnęłam większość składników, które napisałam powyżej. Osobiście nie dodawałam żadnego cukru do ciasta, bo uznałam, że cukier puder w zupełności wystarczy. I dobrze zrobiłam, bo to co mi wyszło jest bardzo bliskie smakowi tych oponek, które robiła Mama. 

Był u mnie Rafał i naturalnie część oponek "poszła" na bieżąco, a część zabrał do domu. W sumie stresowałam się trochę, bo wiedziałam, że poczęstuje swoją mamę (która z wykształcenia jest cukiernikiem) i brata. Te z Was, które są młodymi mężatkami, albo mają przyszłe teściowe, być może mnie zrozumieją. Na szczęście zostało też coś na dzisiaj, więc mogę śmiało powiedzieć, że tłusty czwartek w tym roku u mnie się odbędzie:)). 

A Wy robicie coś dzisiaj sami czy raczej zdecydowaliście się na zakup czegoś dobrego i baaardzo kalorycznego? 

6 komentarzy:

  1. Mniam! :) My pewnie kupimy, ale ceny są porażające, prawie 2 zł za jednego pączka, dużo taniej zrobić samemu ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj to chcą sobie zarobić, więc się w sumie nie dziwię tym cenom...

      Usuń
  2. Uwielbiam takie oponki! Moja mam je robi z bardzo podobnego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie chyba każde oponki serowe są podobne, ale każdorazowo pyszne:)

      Usuń
  3. ja poszłam na łatwiznę i pączki kupiłam, trzy zjedzone ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, ja jak sobie pomyślałam ile czasu stracę na stanie dzisiaj w kolejkach to wolałam zrobić oponki wczoraj...dzisiaj kilka zostało skazanych na pożarcie, ale łaskawie zostawiłam jeszcze coś dla Rafała;]

      Usuń