sobota, 28 marca 2015

Kącik kulinarny: kotlety z fasoli,

W moim życiu osobistym nadszedł czas wyzwań i mimo to, że o nich nie wiecie lub docierają do Was jakieś strzępy informacji, to przyszedł czas na kolejne wyzwanie blogowe. Na Facebooku znalazłam grupę 52 potrawy, która zainspirowała mnie do przeniesienia tego wyzwania na bloga. Wiem, wiem - był już kącik kulinarny, który miał ukazywać się regularnie i padł, ale z upadków też się podnosi;). 

Nieco późno zaczynam to wyzwanie, więc przede mną dużo pracy i jeszcze więcej wyzwań oraz...wątpliwości. Ale jak to mówią - nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku. Zatem zaczynajmy! 

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować kotlety z czerwonej fasoli, które smakują niemalże identycznie jak mielone z mięsa! Dlatego też można je wykorzystać zarówno jako dodatek do obiadu, jak i wkład do domowych wegetariańskich burgerów! 


Czego potrzebujemy? 

  • puszka fasoli, 
  • pół pęczka natki pietruszki, 
  • jajko, 
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, 
  • 2 - 3 łyżki mąki, 
  • 2 cebule
  • bułka tarta do panierki.
  • olej lub masło klarowane do smażenia.


Fasolę odcedzasz i przekładasz ją do miski. Do fasoli dodajesz posiekaną natkę pietruszki oraz jajko i przyprawiasz do smaku. Wszystko miksujesz. Następnie dodajesz mąkę i mieszasz całość. 

Cebulę kroisz w kosteczkę i dodajesz do powstałej wcześniej masy. Jeżeli trzeba jeszcze doprawiasz do smaku. 

Z powstałej masy formujesz małe kotleciki i obtaczasz w bułce tartej. Smażysz na oleju lub maśle klarowanym. 

Tak jak pisałam te kotlety niewiele odbiegają w smaku od tych z mięsa mielonego (przynajmniej moim zdaniem) i sprawiły, że polubiłam znienawidzoną do tej pory fasolę. Na pewno wejdą na stałe do mojego domowego menu. I na pewno będę szukać nowych sposobów na fasolę;). 

6 komentarzy:

  1. Jadłam je,są na prawdę dobre:)

    http://spelniaj-twoje-marzenia.blogspot.com/

    Pozdrawiam♥

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajny pomysł,będę musiała wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega ciekawy przepis, na pewno go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Już nie mogę się doczekać, kiedy go wypróbuję :))
    Na pewno będzie smaczne :D
    addictedtobooks.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny blog
    obserwuję i liczę na rewanż
    www.zakladkaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń