Herbatniki z tego przepisu mają dość oryginalny (jak dla mnie) i pikantny smak. Jednak są pyszne:).
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego lub przyprawa do piernika
- 1/2 szklanki cukru (wiem, że dla niektórych te ciasteczka są za słodkie, więc można dodać trochę mniej),
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka soli
- 110 g masła pokrojonego w kostkę,
- 1/2 szklanki miodu,
- szklanka surowego (żółtego) cukru do dekoracji - ja nie miałam, więc nie dodałam.
Rozgrzej piekarnik do 150*C i wyłuż dwie blachy do pieczenia papierem pergaminowym, albo zaplanuj pieczenie w dwóch turach.
Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawy, cukier i imbir.
Palcami zagnieć mąkę z masłem, aż uzyskasz konsystencję przypominającą okruchy chleba. Na średnim ogniu rozgrzej w niewielkim rondlu miód (lub wsadź go na minutę do mikrofalówki). Dodaj miód do masy mącznej i zamieszaj drewnianą łyżką lub łopatką, aż uzyskasz jednolite, miękkie ciasto.
Przesyp surowy cukier do miski.
Uformuj z ciasta kulki o średnicy 5 cm i obtocz w cukrze. Połóż po 8 przygotowanych kulek na obu blachach dopieczenia - nie rozpłaszczaj ich, ale upewnij się, że każda kulka ma wokół siebie wystarczająco dużo miejsca. Piecz 12 - 15 minut lub do chwili, gdy herbatniki zaczną pękać z wierzchu. Niech leżą na blasze 10 minur, zanim przełożysz je na talerz do ostygnięcia.
Zjedz od razu lub przechowuj je do tygodnia w hermetycznym pojemniku.
Przepis pochodzi z "Uczty Lodu i Ognia", o której Wam już nie raz wspominałam. W przepisie zmieniłam jedynie to, że nie dodałam surowego cukru i trochę spłaszczyłam te ciastka, bo bałam się, że się nie upieką. I może nie wyglądają jakoś ładnie, ale smakują podobnie jak pierniczki - tylko takie podrasowane;)
Pikantny smak to pewnie z imbiru. Ja bym pewnie dała mniej cukru, rzeczywiscie może być bardzo słodko.
OdpowiedzUsuńA o żółtym cukrze pierwszy raz słyszę.
wyglądają idealnie, kiedyś robiłam jakieś ciasto z miodem i miało strasznie kleistą konsystencje a po upieczeniu było twarde jak kamień
OdpowiedzUsuńte też są twarde, aczkolwiek jak się je wyciągnie w odpowiedniej chwili to nie aż tak bardzo, więc jest szansa, że nie połamie się na nich zębów;)
Usuńjak smacznie brzmią i wyglądają, wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńGdyby chciało mi się iść do kuchni, to pewnie wypróbowałabym przepis. ;)
OdpowiedzUsuń