Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez kanapki. Jednakże zazwyczaj towarzyszą nam standardowe dodatki takie jak dżem, ser, szynka czy warzywa. Mam wrażenie, że pasty do kanapek typu humus, pasta z awokado czy słonecznika są jeszcze rzadkością. Dlatego też dziś chciałabym Wam zaproponować pastę do kanapek ze słonecznika, którą poznałam dzięki ekipie z bloga Zabawa w gotowanie.
Dodaj napis |
Składniki:
- szklanka łuskanych ziaren ze słonecznika,
- kilka suszonych pomidorków z zalewy (ja dodaję zazwyczaj ok. 5, bo je lubię),
- dwa ząbki czosnku (można dać mniej lub więcej w zależności od upodobań),
- odrobina soku z cytryny (ja zazwyczaj odkrawam plasterek i go wyciskam),
- natka z pietruszki - dla mnie idealna jest ta wiązanka, którą znajdziecie w zasadzie w każdym supermarkecie,
- szczypta soli do smaku.
Wykonanie:
- Ziarna słonecznika zostawić do namoczenia przez noc.
- Rano odcedzić słonecznik i przesypać go do miseczki, w której będziemy miksować składniki.
- W mniejsze kawałeczki kroimy pomidorki, a natkę pietruszki siekamy. Przesypujemy je do słonecznika.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy go do składników.
- Na koniec dodajemy soku z cytryny oraz szczyptę soli i mieszamy.
- Całość miksujemy i przekładamy do małej miseczki.
Ta pasta jest jednym z moich ulubionych dodatków do kanapek, a dodatkowo niesie ze sobą dużo witamin (A, E, K, C) i minerałów (żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas i in.).
Zapisuje ! Pomysł świetny
OdpowiedzUsuńSmacznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń