poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Łososiowo - chrzanowe sucharki i tortilla - przystawki na imprezę.

Mojemu mężowi przyjmowanie gości w domu kojarzy się w bardzo tradycyjny sposób. Na stole musi być pokrojona szynka i ser, chleb, może jakieś ogórki oraz oczywiście sałatki i ciasto. Z tymi dwoma ostatnimi się zgodzę, ale ja jestem skłonna odejść od tych pierwszych i szczególnie, kiedy przyjmuję w domu ludzi w moim wieku wolę iść np. w wytrawne przystawki. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować 2 przepisy. 


Sucharki z łososiem i serkiem chrzanowym: 

To jest coś na raz, żeby sobie "capnąć" i zjeść w jednym lub dwóch kęsach: 

Składniki:

  • małe sucharki (znajdziecie je np. w Biedronce nad pieczywem), 
  • chrzanowy serek do kanapek (wiem, że takie robi chociażby Almette i Łaciate), 
  • wędzony łosoś w plasterkach. 
Wykonanie: 

Na sucharki nakładam serek - możecie do tego użyć chociażby rękawa do kremów, jeżeli macie w domu; jeżeli nie to możecie nałożyć po prostu nożem. Na serek nakładacie łososia - ja zazwyczaj staram się zrobić np. różyczki z kawałeczków łososia, żeby ładniej wyglądało. Opcjonalnie możecie podawać z winogronami - jest pyszne ;). 

Tortilla

To danie kojarzy się głównie z plackiem tortilli, w który zawinięte są różne dodatki. Ja jednak na imprezy przyrządzam ją, w taki sposób, że kawałeczek można zjeść w 1 - 2 kęsach. 

Moje ulubione dodatki do tortilli:

  • pierś z kurczaka lub szynka pokrojona kostkę, albo tuńczyk z puszki, 
  • mix sałat, 
  • żurawina lub inne suszone owoce (np. śliwki, albo rodzynki), 
  • kukurydza z puszki, 
  • ogórek konserwowy - kiedy nie dodaję suszonych owoców. 
Wykonanie: 

Jeżeli dodajecie filet z kurczaka, to najpierw pokrójcie go w kosteczkę i podsmażcie z przyprawami do kurczaka na patelni. Kiedy macie tylko szynkę po prostu pokrójcie ją w kostkę; a w przypadku tuńczyka przed dodaniem do sałaty odsączcie go. 

Mięso lub tuńczyka dodajcie do sałaty następnie wymieszajcie te składniki z resztą dodatków. 

Wymieszane dodatki nałóżcie na tortillę (pilnujcie tylko, żeby w miarę wszystko Wam się nabrało) i zawińcie w rulonik - tylko tak, żeby Wam się nic nie rozwinęło. Następnie pokrójcie tortillę na kawałeczki (wzdłuż) i przełóżcie na talerz. 

Podawajcie z sosem czosnkowym. >>>KLIK<<<

5 komentarzy:

  1. Te sucharki chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sucharki- to jest coś! Muszę spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z sucharami całkiem apetyczna przystawka 😀

    OdpowiedzUsuń