Kotlety ziemniaczane - przepis

Moja praca ma to do siebie, że nie tylko mnie zaskakuje, ale także często inspiruje. Poniższy wytwór moich rąk jest inspiracją, którą wyniosłam z warsztatów, które odbyły się jakiś czas temu w placówce, w której pracuję. Dzisiaj chciałabym Wam podpowiedzieć co możecie zrobić z ziemniakami, jeżeli np. zostały Wam z obiadu, z wczoraj, ale też jeżeli macie ochotę na coś ziemniaczanego możecie z powodzeniem wykorzystać ten przepis. 

Składniki: 
  • 1,5 kg ziemniaków, 
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 jajka, 
  • 10-15 dag sera żółtego, 
  • bułka tarta (opcjonalnie), 
  • olej do smażenia.
  • sól, pieprz. 

Wykonanie: 

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić i przepuścić przez praskę. Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na łyżce oleju, po czym dodać ją do masy ziemniaczanej razem z serem żółtym i mąkami. Wbić jajka, oprószyć solą i pieprzem i wymieszać. Jeżeli masa będzie za rzadka można dodać trochę bułki tartej. 

Uformować kotlety i podsmażyć z obu stron na złoty kolor. 

Te kotlety smakują trochę jak podsmażane ziemniaki, albo placki ziemniaczane i wiem, że raz na jakiś czas będą gościły na moim stole. 

Komentarze

  1. Mmmm placki ziemniaczane kocham więc takie kotleciki też. :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, ale ja nie przepadam za plackami ziemniaczanymi, to nie wiem czy polubię kotlety;)

    OdpowiedzUsuń
  3. są dobre, raz na jakiś czas można zrobić dla odmiany

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google oraz inne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.