Karmelowe babeczki /przepis/

Czasem chcemy dobrze, a wychodzi jak zawsze...czyli nie tak jak planowaliśmy. Ostatnio postanowiłam rozwinąć swoje umiejętności kulinarne. Zaczęłam od bardziej ambitnego podejścia do tematu babeczek i chciałam zrobić karmelowe z wylewającym się ze środka sosem...ale coś poszło nie tak, chociaż babeczki i tak wyszły pyszne ;). 

Sos karmelowy jasny: 
Składniki:
  • 220g białego cukru, 
  • 60 ml wody,
  • 80 ml śmietanki 36%, 
  • 20 g masła, 
  • 60 ml mleka
Wykonanie: 
  • Cukier rozpuszczamy w wodzie i karmelizujemy na jasnobrązowy kolor. 
  • Zmniejszamy ogień i wlewamy śmietankę oraz dodajemy masło i mleko. 
  • Podgrzewamy, aż składniki się połączą, a sos zgęstnieje. 
I chyba tu popełniłam największy błąd przez który babeczki nie wyszły mi tak ciemne jak w przepisie, ponieważ chyba za szybko dodałam kolejne składniki po skarmelizowaniu cukru. Dlatego też podaję Wam nieco zmodyfikowaną wersję mojego przepisu na babeczki;). 




Babeczki

Składniki:
  • 60 g masła + odrobina do wysmarowania formy, 
  • 60 g cukru + odrobina do wysmarowania formy, 
  • porcja sosu karmelowego jasnego, 
  • szczypta soli, 
  • 100 g mąki, 
  • 2 jajka
Wykonanie: 
  • Rozgrzewamy piekarnik do 205*C
  • Natłuszczamy 10 miejsc na babeczki i posypujemy cukrem. 
  • W rondelku podgrzewamy porcję sosu karmelowego jasnego, dodajemy 60 g masła i szczyptę soli. 
  • Dodajemy cukier i mieszamy. 
  • Dodajemy mąkę, mieszamy i następnie łączymy z rozmąconymi jajkami. Przekładamy do foremki. 
  • Pieczemy ok. 10 min. 
Mimo to, że nie wyszły takie same jak w przepisie, z którego korzystałam i tak wyszły pyszne na tyle, że niemal wszystkie rozeszły się niemalże od razu:). Myślę, że wyszłyby wszystkie, gdyby nie były takie sycące i słodkie;). 

Wiem, że będę je robić raz na jakiś czas, tym bardziej, że widzę, że posmakowały nam obojgu;). 

Komentarze

Prześlij komentarz

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google oraz inne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.