2 słone pasty do kanapek - przepisy


Przez długi czas wydawało mi się, że ograniczając lub rezygnując całkowicie z mięsa na rzecz owoców, warzyw i okazjonalnego jedzenia ryb sprawia, że nie pozostaje nam wiele do spożycia. Jednak w ostatnim czasie odkrywam nowe przepisy które sprawiają, że coraz bardziej przekonuję się do tego, że mięso nie jest mi zbytnio potrzebne do szczęścia, bo bez niego również można jeść dobrze i do syta. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować dwie pasty do kanapek. Jedną całkiem wegetariańską, a drugą na bazie tuńczyka. 

Zacznijmy od tej pierwszej, a mianowicie od pasty słonecznikowej z pomidorkami z przepisu pochodzącego z "Jadłonomii" autorstwa Marty Dymek.  


Składniki: 
  • szklanka słonecznika, moczonego przez noc w zimnej wodzie lub przez godzinę w gorącej wodzie, 
  • 2 suszone pomidory pokrojone na paski (ja daję trochę więcej, bo wtedy ta pasta mi bardziej smakuje;]),
  • ząbek czosnku - drobno posiekany (w sumie jak ktoś ma praskę do czosnku to też ją może wykorzystać - szybciej jest;))m 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • łyżka posiekanego koperku, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 - 4 łyżek wory, 
  • sol, czarny pieprz. 
Przygotowanie:
  1. Słonecznik odcedzić i przepłukać. Dodać suszone pomidory, pietruszkę, koperek i sok z cytryny - zmiksować blenderem na grudkowatą pastę. 
  2. Powoli dolewać wodę, ciągle miksując, do czasu, aż pasta będzie miała kremową konsystencję. Doprawić solą i pieprzem. Jeść na kanapkach. 
*Do pasty można dodać też łyżeczkę koncentratu pomidorowego i sporą szczyptę papryki, albo kolorowego pieprzu. Ale szczerze mówiąc ja tej opcji jeszcze nie próbowałam więc za nią nie ręczę, ale ta podstawowa wersja jest pyszna! :)

Drugą pastą, którą chciałabym się z Wami podzielić jest pasta z tuńczyka, oliwek i suszonych pomidorów,która też jest pyszna:). Ten przepis pochodzi z książki "Smaczne i zdrowe śniadania".



Składniki: 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 5 dag oliwek,
  • 5 dag suszonych pomidorów z zalewy, 
  • ząbek czosnku, 
  • sól, pieprz
Czosnek obrać i umyć. Tuńczyka, oliwki, pomidory i czosnek zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami, albo na kanapkach.  

Mam nadzieję, że któraś opcja przypadła Wam do gustu:). 

Komentarze

Prześlij komentarz

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google oraz inne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.