W moim domu co jakiś czas gości tortilla. Do tej pory kupowałam placki w Biedrze, jednak nadszedł czas, w którym postanowiłam nauczyć się je robić, bo jakoś tak więcej na raz można zrobić i po mojemu bardziej ekonomicznie wychodzi, chociaż narobić się trza...
Składniki:
- 2 szklanki mąki + naddatek do posypania stolnicy,
- szklanka wody,
- 2 łyżki oleju + olej do smażenia,
- sól,
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, olej oraz gorącą wodę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy na 10 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie kroimy je na kilka równych kawałków, formułujemy kulki i rozwałkowujemy jak najcieniej. Podsmażamy na patelni - placki muszą być nieco większe niż średnica patelni ze wgzlędu na to, że ciasto trochę kurczy się na patelni. Z tej porcji wychodzi ok 7 - 8 placków :). Jeżeli chodzi o nadzienie, to od Was zależy co wsadzicie do środka :).
Ja pewnie już nie będę kupowała tortilli w sklepie, tylko będę ją kupowała, bo to nie jest trudne. Fakt - nie wychodzą takie ładne i równiutkie jak te ze sklepu, ale smakują dużo lepiej i przynajmniej wiecie co dodajecie;).
jak najbardziej polecam, spróbowałem i stwierdzam, ze nie ma różnicy jeżeli chodzi o smak a z pewnością taka tortilla jest zdrowsza bo bez chemii
OdpowiedzUsuńDomowa tortilla to samo dobro.
OdpowiedzUsuńZ kurczakiem i warzywami najlepsze :)
świetny przepis, ja zazwyczaj kupuje gotowe placki, ale będę musiała wypróbować sama zrobić ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Już od jakiegoś czasu sama chciałam zrobić placki na tortillę. Na pewno niedługo wypróbuję :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
addictedtobooks.blog.pl
Mam nadzieję, że będą smakowały:)
Usuń