Kącik kulinarny#8: Herbatniki miodowe

 Herbatniki z tego przepisu mają dość oryginalny (jak dla mnie) i pikantny smak. Jednak są pyszne:). 

Składniki: 
  •  2 szklanki mąki, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego lub przyprawa do piernika
  • 1/2 szklanki cukru (wiem, że dla niektórych te ciasteczka są za słodkie, więc można dodać trochę mniej), 
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli
  • 110 g masła pokrojonego w kostkę, 
  • 1/2 szklanki miodu, 
  • szklanka surowego (żółtego) cukru do dekoracji - ja nie miałam, więc nie dodałam. 
Rozgrzej piekarnik do 150*C i wyłuż dwie blachy do pieczenia papierem pergaminowym, albo zaplanuj pieczenie w dwóch turach. 

Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawy, cukier i imbir. 

Palcami zagnieć mąkę z masłem, aż uzyskasz konsystencję przypominającą okruchy chleba. Na średnim ogniu rozgrzej w niewielkim rondlu miód (lub wsadź go na minutę do mikrofalówki). Dodaj miód do masy mącznej i zamieszaj drewnianą łyżką lub łopatką, aż uzyskasz jednolite, miękkie ciasto. 

Przesyp surowy cukier do miski. 
Uformuj z ciasta kulki o średnicy 5 cm i obtocz w cukrze. Połóż po 8 przygotowanych kulek na obu blachach dopieczenia - nie rozpłaszczaj ich, ale upewnij się, że każda kulka ma wokół siebie wystarczająco dużo miejsca. Piecz 12 - 15 minut lub do chwili, gdy herbatniki zaczną pękać z wierzchu. Niech leżą na blasze 10 minur, zanim przełożysz je na talerz do ostygnięcia. 

Zjedz od razu lub przechowuj je do tygodnia w hermetycznym pojemniku. 

Przepis pochodzi z "Uczty Lodu i Ognia", o której Wam już nie raz wspominałam. W przepisie zmieniłam jedynie to, że nie dodałam surowego cukru i trochę spłaszczyłam te ciastka, bo bałam się, że się nie upieką. I może nie wyglądają jakoś ładnie, ale smakują podobnie jak pierniczki - tylko takie podrasowane;)


Komentarze

  1. Pikantny smak to pewnie z imbiru. Ja bym pewnie dała mniej cukru, rzeczywiscie może być bardzo słodko.
    A o żółtym cukrze pierwszy raz słyszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają idealnie, kiedyś robiłam jakieś ciasto z miodem i miało strasznie kleistą konsystencje a po upieczeniu było twarde jak kamień

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te też są twarde, aczkolwiek jak się je wyciągnie w odpowiedniej chwili to nie aż tak bardzo, więc jest szansa, że nie połamie się na nich zębów;)

      Usuń
  3. jak smacznie brzmią i wyglądają, wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby chciało mi się iść do kuchni, to pewnie wypróbowałabym przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google oraz inne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.