Kącik kulinarny #6 Zupa-krem z dyni

Witajcie, 
od jakiegoś czasu obserwowałam istny szał na dynię. Z przepisami, z dynią w składzie spotykałam się bardzo często na blogach. Dlatego też postanowiłam w końcu zmierzyć się z tematem i upichcić coś dyniowego. Ten przepis jest idealny, kiedy w poniedziałek zostało wam jakieś 1,5 litra rosołu z niedzieli;].

Wybór padł na zupę-krem z dyni. 

Składniki:

  • dynia, ok. 1 kg obranej  pokrojonej na kawałki,
  • 2 średnie cebule,
  • czosnek (wedle uznania, ja dałam 2 ząbki),
  • imbir (zalecany jest świeży - ja dosypałam taki w proszku, bo taki miałam),
  • 1,5 litra bulionu z drobiu, 
  • 1 ugotowana marchew,
  • pieprz, ostra papryka, suszone zioła (takie jake lubicie)
  • opcjonalnie śmietana 18%
  • grzanki zrobione z czerstwego już chleba;]
Cebule podsmażamy na dwóch łyżkach oleju. Po kilku minutach (jak zmięknie) możemy dodać posiekany czosnek, pokrojoną dynię oraz starty imbir. Po kilku kolejnych minutach zalewamy całość bulionem oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy ok. 20-25 min. Po tym czasie dodajemy ugotowaną marchew i blendujemy wszystko na gładko. Jeżeli nie jesteście na diecie możecie zabielić śmietaną. 

Jak zrobić grzanki?

Jeżeli zostało Wam sporo chleba, który zaczyna się robić czerstwy, kroicie go w kostki, posypujecie mieszanką przypraw (np. ziarenka smaku czy coś). I wstawiacie do piekarnika do momentu, w którym chleb zrobi się twardy. 



Pamiętajcie, że doprawiliście już zupę, więc musicie pamiętać, żeby wszystko nie było zbyt ostre;]. 

Ja natomiast mam wielką ochotę zrobić jeszcze sernik dyniowy, chociaż pewnie już nie w tym roku;]
Smacznego;)

Komentarze

  1. zupa dyniowa była pyszna ale dziś ponawiam pytanie: kiedy zrobisz zupę krem czosnkową?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś dynia nigdy mnie nie przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie nie lubię zup- kremów, więc przepis nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja je ostatnio bardzo polubiłam i pewnie pojawią się u mnie na stole jeszcze nie jeden raz.

      Usuń
  4. lubię bardzo ale z curry:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam ją pierwszy raz, więc nie chciałam przesadzić z przyprawami. Następnym razem spróbuję wersję z curry:)

      Usuń
  5. Nigdy jeszcze nie jadłam takiej zupy, więc chętnie spróbowałabym. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wcześniej nie jadłam takiej zupy, więc dlatego postanowiłam ją zrobić;]

      Usuń
  6. Jesienią dynia króluje w mojej kuchni. Uwielbiam zarówno krem, ciasta, ciasteczka, gulasze i potrawy z dynią i makaronem - pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoja zupka wygląda świetnie, ja z dyni lubię tylko pestki

    OdpowiedzUsuń
  8. Sama bym zjadła. Zdecydowanie moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jak jeszcze znajdziesz gdzieś dynię, to myślę, że nie ma co się powstrzymywać;)

      Usuń

Prześlij komentarz

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google oraz inne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.