środa, 12 listopada 2014

Kącik kulinarny #7 Charakterystyka kuchni różnych regionów Siedmiu Królestw


W kąciku kulinarnym odeszłam na chwilę od kuchni książkowej na rzecz tej dla zabieganych. Jednak dzisiaj najwyższy czas zacząć powoli wracać do Uczty Lodu i Ognia

Jednak przyznam się Wam w tajemnicy, że plan, aby iść z przepisami po kolei od Muru po obszar za Wąskim Morzem legł w gruzach. Dlatego też zanim przejdę do dalszych przepisów chciałabym Wam krótko scharakteryzować kuchnię poszczególnych z Gry o tron

O Murze już Wam pisałam w podlinkowanej na początku postu notce, zatem nie będę się powtarzać i przejdę od razu do Północy. 

Północ

Otóż jak zapewne wiecie Północ to przepastna kraina, wielkością dorównująca pozostałym królestwom Westeros razem wziętym. To właśnie tu rządzą Starkowie z Winterfell. Ich stoły uginają się pod ciężarem pieczonej zwierzyny, warzyw korzennych i wszelakich wypieków. W ich kuchni nie brakuje jabłek, jagód, dyń oraz owoców morza. Od czasu do czasu trafiają do nich dobra pochodzące z innych części Westeros, co tłumaczy słabość Sansy do cytrynowych ciasteczek. 

Dolina

Natomiast w Dolinie Arrynów dominują surowe i niedostępne góry. Mimo to żyzna ziemia w sercu doliny pozwala wyżywić okolicznych mieszkańców. W Orlim Gnieździe, strzelistej twierdzy rodu Arrynów, podaje się różnego rodzaju słodycze, takie jak plastry miodu czy też ciasta oraz mięso wytrzymałych górskich zwierząt (m. in. kóz). 

Dorzecze

To kraina wciśnięta między dopływy Tridentu. Żyzne pola Dorzecza znajdują się we władaniu rodu Tullych. Urodzajna gleba umożliwia szeroki zakres upraw, a rzeki obfitują w wiele gatunków ryb, chociażby pstrągi i szczupaki. Porów i innej zieleniny jest tu pod dostatkiem. 

Żelazne Wyspy

Podobnie jak członkowie rządzącego rodu Greyjoyów, żelaźni ludzie nie sieją. Na stoły wyspiarzy trafia wszystko, co uda się zagarnąć morzu lub wyrwać innym. Gulasze rybne oraz krabowe, nieprzyprawione mięso oraz ciemny chleb są podstawą wyżywienia w tym regionie. 

Reach

To południowe zagłębie zbożowe Westeros. Urodzajna ziemia rok w rok wydaje obfite plony, z których słynie Wysogród. Wśród przygotowywanych potraw znajdziemy tu m. in. bezowe łabędzie, gotowane gruszki oraz przeróżne ciasta owocowe. 

Dorne 

Z tego pustynnego regionu z kuchnią równie ognistą jak temperament jego mieszkańców pochodzi wiele składników charakterystycznych dla piaskowych szczytów. Węże z grilla i ostre papryczki to tylko niektóre z nich. W ciepłym klimacie rosną ogromne oliwki, czerwone pomarańcze, winogrona oraz daktyle. 

Królewska Przystań

Tu znajdziemy kuchnie z całego świata. Podczas gdy szlachta zajada się łabędziami, dzikami, kuropatwami i ślimakami, pospólstwo odważnie stawia czoło ofercie niesławnych garkuchni, posilając się miską gulaszu wątpliwego pochodzenia. Można tu także kupić wiele gatunków owoców, które stanowią podstawę wielu ciast.

Za Wąskim Morzem

Kuchnia Wolnych Miast oraz Morza Dothraków jest zróżnicowana i chyba najbardziej egzotyczna z kuchni z Gry o tron. Takie smakołyki jak miodowe paluszki czy smażona szarańcza, kontrastują z bardziej tradycyjnymi daniami: psią kiełbasą, mięsem krokodyli czy kolczastych pędraków. Normalnie strach się bać;]

Nie wiem jeszcze ile przepisów inspirowanych powyższą książką uda mi się zrealizować, ale jestem dobrej myśli. Póki co w najbliższych planach mam zupę z porów i miodowe herbatniki;] 

Na koniec jeszcze muszę się pochwalić pysznym prezentem od blogerów z Zabawa w Gotowanie, który dostałam kilka dni temu: 




Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Oczywiście już dawno jej nie ma, bo była pyszna i szybko zniknęła;]. Przepis znajdziecie na pewno na wyżej wymienionym blogu;]

1 komentarz:

  1. Bardzo oryginalny wpis :D i smaczny! trafiłaś w mój czuły punkt - jedzenie ;D

    OdpowiedzUsuń